Pokud jste si právě přečetli nadpis tohoto článku a nejste si zcela jisti, co jsme tím mysleli, čtěte dál. Ani já jsem totiž do chvíle, než jsem začal psát tento článek neměl ani páru, že takováto aplikace vůbec existovala.



Každá nová aplikace, která chce získat své místo v App Storu musí nejdříve projít svým schvalovacím procesem. V tomto procesu Apple ověří, zda daná aplikace splňuje podmínky pro zařazení do App Storu. Jelikož je však na Apple v tomto směru kladen obrovský tlak co se týče počtu aplikací, občas se stane, že proklouzne i aplikace, která v App Storu nemá co dělat. Typicky však z obchodu s aplikacemi zmizne velmi krátce. To stejné se stalo v případu s pofidérní kalkulačkou.

Aplikace převlečená za kalkulačku totiž na první pohled vypadala skutečně jako pouhopouhá kalkulačka. Aplikace obsahovala skutečně funkční kalkulačku a tak byste za ní pravděpodobně nic jiného ani nehledali. Ale chyba lávky. Kalkulačka s názvem „Private Photos (Calculator%)“ pod sebou totiž skrývala galerii „tajných“ fotografií a videí, po zadání 4 místného hesla pak bylo možné odemknout právě tuto speciální funkcionalitu. Jednalo se tak o perfektní způsob schování galerie například pro teenagery.

Aplikaci už vyšetřuje i Britská policie. Aplikaci však již na App Storu nenajdete, Apple ji totiž pravděpodobně odstranil. Důvod je však zatím neznámý. Doteď totiž není jasné, zda aplikace vůbec zásady App Storu porušila. Její funkcionalita totiž byla na stránce aplikace popsána a dokonce byla vyobrazena i na snímcích obrazovky z aplikace.

Zdroj: 9to5mac.com