Společnost Apple dnes představila aktualizaci profesionálního programu pro editaci videa Final Cut Pro X. Ten nyní vstoupil do verze 10.4.1. Hlavním rysem je nový formát RAW ProRes, který kombinuje výhody vizuálního a pracovního postupu pro použití v postprodukci.



Formát ProRes RAW poskytuje maximální flexibilitu při úpravách zvýraznění a stínů – ideální pro pracovní postupy HDR. Díky výkonu optimalizovanému pro macOS mohou uživatelé v reálném čase přehrávat kvalitní 4K ProRes RAW soubory v MacBook Pro a iMac bez vykreslování. ProRes RAW soubory jsou dokonce menší než soubory ProRes 4444, což umožňuje uživatelům lépe využívat úložiště a poskytuje vynikající formát pro archivaci.
Aktualizace také přidává pokročilé nástroje s uzavřenými titulky, které umožňují uživatelům upravovat a zobrazovat titulky přímo v aplikaci.

Apple říká, že uživatelé Final Cut Pro X mohou importovat soubory uzavřených titulků přímo do svého projektu nebo je vytvářet od začátku. Titulky se objevují v prohlížeči během přehrávání a mohou být připojeny k videoklipům nebo zvukovým klipům v časové ose, takže se automaticky pohybují s klipy, ke kterým jsou připojeny. Final Cut Pro X 10.4.1 bude k dispozici 9. dubna jako bezplatná aktualizace pro stávající uživatele. Pro nové uživatele je aplikace k dispozici v Mac App Store za cenu 7 990 Kč.

Zdroj: macrumors.com