Rusko začalo před pár dny blokovat aplikaci Telegram, poté co vývojáři odmítli předat šifrovací klíče ruské vládě. Šifrovaná aplikace typu end-to-end se stala oblíbenou aplikací pro zasílání zpráv uživatelů, kteří chtějí komunikovat soukromě v systémech Android a iOS.



Moskevský soud však rozhodl, že Telegram nedodržuje místní legislativu, podle které musí federální bezpečnost mít přístup k uživatelské komunikaci. Vláda v současné době ukládá zákazy kritických služeb, které podporují aplikaci Telegram. Stávající uživatelé zjistili, že blok lze obejít pomocí VPN.

Ruská správa nyní tento zákaz dále rožšiřuje tím, že žádá o stažení aplikace aplikace Telegram z regionálního App Storu, takže lidé jednoduše nebudou moci aplikaci stáhnout.

Telegram byl ve skutečnosti založen v Rusku, což znamená, že ruští vůdci se podrobněji zabývali i konkurenčními se aplikacemi. Nicméně, mnoho vývojářů si myslí, že je silný precedent pro vládu vynucovat si klíče pro end-to-end zašifrované služby.

Prozatím mohou ruští uživatelé přejít z Telegramu na jiné šifrované aplikace pro zasílání zpráv, jako je WhatsApp nebo iMessage. Ale důvody, pro které byl zákaz zaveden, by jistě měly pro tyto služby časem také. Prostě není možné vytvořit šifrovaný systém zasílání zpráv, který poskytuje neposkytuje zadní vrátka vládním bezpečnostním agenturám.

Někteří pozorovatelé v oboru považují Telegram za první krok k zablokování služby iMessage od Applu v Rusku.

Zdroj: 9to5ma.com