Společnost Facebook dnes oznámila zahájení nového programu založeného na ochraně osobních údajů. Uživatelé Facebooku, kteří hlásí společnosti za zneužití dat, mohou dostávat odměny od 500 do 40 000 dolarů.



A to za hlavní aplikace, které mají dopad na nejméně 10 000 lidí. Společnosti, které zneužívají data, budou mít svou aplikaci odstraněnou z platformy Facebook a mohou čelit právním krokům. Tento program bude uživatele odměňovat za nahlášení aplikací, která shromažďuje a předává data lidí jiné straně, které budou prodána, odcizena nebo použita k podvodům nebo politickému vlivu. Facebook uvádí, že nový program je určen k ochraně osobních údajů tím, že pomáhá identifikovat porušování firemních zásad.

Facebook říká, že všechna nahlášení budou přezkoumány a budou se snažit na ně co nejrychleji reagovat. Pokud je potvrzeno zneužití dat, osoba, která poslala zprávu, obdrží platbu. Uživatelé musejí mít přímé důkazy, že údaje shromážděné aplikací jsou nebo byly předány jiné straně. Nemůžete podat zprávu na základě spekulací, ale musíte sami znát fakta. Nový program přichází v návaznosti na probíhající skandál Cambridge Analytica, kterému Facebook čelí, což vedlo k tomu, že jsou zavedeny silnější zásady ochrany osobních údajů.

Společnost Cambridge Analytica použila osobní údaje získané od Facebooku nezákonným způsobem prostřednictvím aplikace třetích stran („This is Your Digital Life“), aby vytvořila cílené politické reklamy během voleb. Právě dnes ráno společnost Facebook spustila oficiální nástroj Nápověda, který umožňuje uživatelům zjistit, zda jejich data byla zneužita aplikací dodanou Cambridge Analytica. Nástroj je navržen tak, aby vás informoval, jestli jste vy nebo někdo, koho znáte aplikaci nainstaloval. Ovlivněno bylo 87 milionů uživatelů.

Zdroj: macrumors.com