Svět obletěla další smutná zpráva. Ze soboty na neděli umřel malý velký herec Verne Troyer. Bylo mu 49 let, měřil pouhých 81 centimetrů a za svůj život dokázal vystřídat řadu filmových rolí.



Herec se prosadil ve snímcích jako jsou Muži v černém nebo Harry Potter. Účinkoval ale i v několika televizních show. Přestože ho svět znal právě díky těmto rolím, velmi aktivní byl i na svém YouTube kanále. Zde si dělal srandu ze svého handicapu.

Jak ale tento malý velký mužík spojen s Applem? Společně s Yao Mingem, čínským basketbalistou, který měří silně přes dva metry, se stal součástí reklamy. Apple hledal dva muže pro svou reklamu na tehdejší novinku v podobě Powerbooku a tito rozdílní pánové se tak stali jasnou volbou.

Internet se začal plnit informace o tom, že Verne Troyer zemřel v důsledku pravidelné konzumace alkoholu. Tím se tak údajně snažil řešit své deprese. Rodina ale příčiny smrti nezveřejnila.

Proč byl tak Verne tak malý?

Důvodem, proč Verne Troyer, měřil necelých 81 centimetrů, je nemoc  s názvem Syndrom hypoplastických chrupavek a vlasů. To je vzácná, vysoce pleiotropní genetická porucha. Klinicky se projevuje jako forma nanismu s krátkými dolními končetinami, způsobeným skeletální dyspázií, variabilním stupněm imunodeficitu a v některých případech zvýšenou predispozicí pro nádorová bujení. Kromě Verna stejnou nemocí trpěl i herec Billy Barty.

Zdroj: wikipedie.org, appleinsider.com