25.6.1985, tedy přesně 33 let je tomu dnes od okamžiku, kdy tehdy 30 letý Bill Gates, ředitel Microsoftu poslal memoradnum generálnímu řediteli společnosti Apple Johnu Sculeymu a šéfu Macintosh oddělení Jean Louis Gassée. Bill Gates byl tehdy znám hlavně jako vývojář pro Mac.



Jeho návrh? Aby Apple licencoval svůj operační systém Mac a další technologie ostatním firmám. Vedení společnosti Apple ignoruje jeho rady. O pět měsíců později je uvolněn systém Windows 1.0.

Skutečnost, že Gates poslal takový vzkaz, je úžasný vzhledem k rozdílným cestám, které Microsoft a Apple zažijí v následujícím desetiletí. Navzdory krátkým myšlenkám v licencování Mac OS, Apple uvízl jako výrobce hardwaru i softwaru. Gates dominoval počítačovému průmyslu tím, že se Windows stal standardem téměř na všech počítačích jiných než Apple.

Apple musí udělat Macintosh standard,“ napsal v poznámce z června 1985. Ale žádná společnost osobních počítačů, dokonce ani IBM, nemůže vytvořit nezávislou podporu. I když si to v Applu uvědomili, nemohli získat nezávislou podporu, která by měla být vnímána jako standard.

Microsoft byl potom velmi ochotný pomoci Applu v licencování technologií Macintosh na 3 až 5 váýznamných výrobců „Mac Compatibles“.

Zdálo se, že John Sculley (ředitel Applu) se zajímal – ačkoli Jean Louis Gassée, který převzal divizi Mac od Steva Jobse, byl ostře proti tomuto nápadu. Myslel si, že Mac je tak nadřazený ostatním konkurentům, že nebude čelit vážné konkurenci. Cítil také, že Apple byl lepší, když se držel strategie strategického prodeje Mac OS pouze na vlastních počítačích společnosti Apple.

Nakonec se společnost Apple rozhodla, že nebude pokračovat. Společnost pak udělala chybu při podpisu smlouvy s Billem Gatesem a dovolila mu používat prvky Macu v systému Windows.

Smlouva poskytla společnosti Microsoft „nevýlučnou, celosvětovou, bezúročnou, trvalou, nepřenosnou licenci k používání [částí technologie Mac] v současných a budoucích softwarových programech a licencování těchto licencí třetím stranám a jejich používání v jejich softwaru programů.

Windows 1.0 byl směšný, ale o několik let později přišel Windows 2.0 a Apple žaloval společnost Microsoft, že zkopírovala nelegálně 189 různých konstrukčních prvků – pouze soudce William Schwarzer rozhodl, že prvky rozhraní pro nový systém Windows byly pokryty stávající licencí mezi společností Apple a Microsoft.

Toto nastavilo tón pro cesty Applu a Microsoftu v první polovině 90. let. Microsoft pokračoval v dobývání světa pomocí Windows 95, zatímco Apple přišel nebezpečně blízko k bankrotu. Je ironií, že dokonce licencoval Mac OS výrobcům třetích stran – pouze pro tuto strategii, která ještě zhoršila situaci.

Teprve poté, co se Steve Jobs vrátil do konce 90. let do společnosti Apple, došlo k dalšímu obratu.

Zdroj: cultofmac.com