Nová lékařská studie naznačuje, že děti, které poslouchají přenosné hudební přehrávače, mají třikrát vyšší pravděpodobnost, že utrpí ztrátu sluchu. Gizmodo poznamenává, že velká studie byla provedena u více než 3 000 dětí ve věku 9-11 let.



Celkově 14% tedy 450 dětí mělo na základě testů problémy se sluchovým postižením. Sedm procent bylo pozitivně testováno na vysokofrekvenční ztrátu sluchu, což je forma ztráty sluchu často způsobená vystavením hluku, obvykle jen u jednoho ucha. Při pohledu na 2 000 dětí, pro které měli údaje o používání hudebního přehrávače, vědci odhadli, že děti, které poslouchaly přenosné hudební přehrávače, měly téměř třikrát častěji problémy se sluchem, než ti, které ne. Ačkoli jiné studie prokázaly podobné výsledky, rozsah tohoto druhu je obzvláště významný spolu s věkovým rozsahem, který eliminuje pravidelné vystavení většině ostatních zdrojů vysokého hluku.

V Evropě předpisy EU vyžadují výchozí maximální nastavení hluku pod 85 decibelů. V USA a jinde společnost Apple uplatňuje na své zařízení dobrovolnou hranici, i když neurčuje hodnocení v decibelech. Hlasitost sluchátek v zařízení iOS můžete omezit tak, že nastavíte maximální hlasitost v Nastavení > Hudba. Tam najdete Limit hlasitosti. Klepněte na toto tlačítko a pomocí posuvníku nastavte maximální hlasitost. Chcete-li to udělat v zařízeních vašich dětí, a nedůvěřte jim, že je nezmění, můžete klepnout na Nastavení > Obecné > Omezení, vybrat Zapnout omezení, nastavit svůj vlastní přístupový kód, pak klepnout na Limit hlasitosti a Nepovolit změny.

 
Zdroj: 9to5mac.com