Facebook, Facebook a zase Facebook. Letošní rok pro společnost Facebook a její stejnojmennou sociální není zrovna dvakrát přívětivým. Nejdříve byla sociální síť v hledáčku kvůli kauze Cambridge Analytica, později se také zjistilo, že Facebook sleduje své uživatele skrze populární chatovací službu Messenger. To vše přimělo obrovské množství (i významných) lidí sociální síť opustit. Facebook si s tím však pravděpodobně zas tak hlavu nedělal, toto pondělí totiž vyplynul na povrch další bezpečnostní problém.



Hned v pondělí tohoto týdne vyplynula na povrch zpráva, kterou sdílel server The New York Times. Společnost Facebook však v té době zprávu rozhodně odmítla a zkritizovala s tím, že deník jen přeháněl nevýznamné informace. Hned ve středu se však společnost ke všemu přiznala. Podle vlastních informací tak poskytla uživatelská data hned několika čínským výrobcům mobilních telefonů. Mezi ně se řadily například značky Huawei, Lenovo, nebo Oppo. Jelikož toto všechno proběhlo bez jakéhokoliv vyrozumění uživatelům, jednalo se zkrátka a jednoduše o zneužití jejich dat.

Facebook se brání, že data předával v chráněné podobě. Co blíže to však znamená a co si pod tím samotný uživatel má představit se už však pravděpodobně nikdy nedozvíme. A není tak ani jasné, k jakým datům dostali čínští výrobci přístup. A to není vše. Samotní zástupci této největší sociální sítě informovali, že informace byly s výrobci sdíleny za účelem možnosti připravit aplikaci Facebook pro různá zařízení a různé velikosti displejů tak, aby na všech zařízeních fungoval, jak má. Důležitou informací v tomto tématu je však fakt, že k takovéto optimalizaci žádná uživatelská data zapotřebí nejsou. Facebook krátce po přiznání informoval, že spolupráci se všemi společnostmi ukončí.

Zdroj: Reuters.com