Facebook byl v poslední době opravdu žhavým tématem. Kromě problému s uniklými osobními daty uživatelů si spousta uživatelů připadá, jako by je Facebook sledoval. Řekněme si příklad – o něčem si povídáte v reálném světe a následně se vám relevantní reklama na dané téma zobrazí na Facebooku. Ačkoliv se v současnosti jedná pravděpodobně jen o shodu náhod založenou na předešlém vyhledávání a datech cookies, už zanedlouho to nemusí být jen domněnka.



Facebook má totiž perfektně promyšlený způsob, jak špehovat své uživatele. Nedávno byl totiž objeven patent Facebooku, který je už svým popisem opravdu znepokojivý.

Patent byl poprvé podán 14. června a zjednodušeně umožňuje Facebooku vzdáleně aktivovat mikrofon ve vašem telefonu a začít nahrávat. Chtěl by toho docílit pomocí vysokofrekvenčního zvuku, který by mohl být vložen například do televizní reklamy, který lidské ucho není schopno slyšet, ale klientské zařízení jej rozhodně „uslyší“. Tento signál by měl následně zařízení navést na spuštění nahrávání okolního audia a následně poslat zpětnou vazbu, tedy nahranou zvukovou stopu, zpět do Facebooku.

Aktivování uživatelského zařízení pomocí signálu, který ani člověk nemůže slyšet už je dostatečně absurdní samo o sobě. Není to však všechno. Celou podstatou systému by totiž mělo být, aby apliakce dokázala rozpoznat reakci člověka na danou reklamu, která nahrávání v telefonu aktivovala. Tyto reakce a dojmy si pak aplikace ukládá a na základě toho vám přináší personalizovaný obsah. Ačkoliv by se jednalo o sen každého inzerujícího, zároveň by se jednalo o noční můru každého uživatele.

Facebook ale nic takového bez dovolení udělat nemůže, nebo ano? Stejně tak se však aplikace může zeptat na povolení například v souvislosti s natáčením videa, nebo něčím, co uživatel přímo požaduje. Pak ale může tohoto povolení využít pro účely popsané výše. Samotný Facebook samozřejmě serveru Mashable sdělil, že se nechystá tuto technologii nasadit do reálného použití. Něco za tím být však musí. Proč si jinak samotný Mark Zuckerberg zalepuje webkameru na svém vlastním notebooku?

Zdroj: 9to5mac.com