Společnost Apple představila dva multimediální formáty v systémech iOS 11 a macOS High Sierra 10.13: HEIF a HEVC. Využívají podstatně menší úložiště pro stejnou kvalitu obrazu jako formát JPEG, PNG a H.264. Nejsou však velmi užitečné mimo zařízení Apple.



Právě teď se tyto formáty používají výlučně při pořizování snímků nebo nahrávání videa v iOS 11. Ve výchozím nastavení používáte HEIF pro obrázky a HEVC pro video. Při exportu obrázků nebo jejich sdílení z iOS nebo z aplikace Fotky v systému macOS se však převedou na kompatibilní formát. Tehdy, když se aplikace, která není od Apple (nebo starší verze aplikací společnosti Apple) pokusí pracovat přímo na původním souboru můžete narazit na problémy.

Řešení je jednoduché: přestat používat tyto formáty. V iOS otevřete Nastavení a přejděte na možnost Fotoaparát – Formáty a nastavte Data z fotoaparátu na možnost Nejkompatibilnější místo Vysoká efektivita. Bude to sice zabírat více místa z vašeho úložiště, ale vyřeší to problémy s kompatibilitou.

Zdroj: macworld.com