Je to již 25 let, kdy z pozice CEO odešel John Sculley. Psal se rok 1993 a Sculley byl požádán, aby z funkce odstoupil, neboť byl zaznamenán pokles akcií ze 4,33 dolarů na žalostných 0,73 dolarů.



Pozici musel přenechat Michaelu Spindlerovi, ten se ale také neudržel příliš dlouho a po třech letech se odporoučel. Nevýhodou jistě bylo to, že Sculley neměl žádné vědomosti o technologiích, byl zvolen Jobsem kvůli marketingovým schopnostem, které získal od firmy Pepsi, kde pracoval. V té době dokázal doslova zázraky. Přinutil lidi, aby pro ně bylo pití nápoje životním stylem.

Sculley měl vést Apple spolu s Jobsem, jenže v té době to uvnitř firmy začalo vřít. Roku 1985 se Jobs pokusil Sculleyho sesadit z pozice CEO, a poté byl sám vyhozen. Tento konec neznamená, že byl Sculley nepřínosný. Dokázal zvýšit tržby z 800 milionů dolarů na 8 miliard dolarů.

Sculley takto skončil z více důvodů. Především to plánoval sám, protože se chtěl vrátit na východní pobřeží USA, kde ho lákala CEO pozice u firmy IBM. Hřebíčkem do rakve však bylo podílení se na firmě Newton, a to v době, kdy Apple bojoval s konkurencí, přičemž poklesly akcie.

Zdroj: appleinsider.com