Facebook se pochlubil svými novými finančními výsledky za uplynulé tři měsíce. Ačkoliv by za tyto výsledky většina firem udělala bůhví co, pro Facebook bylo období spíše nešťastné. Reagovaly na to i akcie společnosti. Ty totiž zaznamenaly krátce na to prudký pád. A poznamenalo to i našeho velkého Marka.



Facebook zaznamenal meziroční růst tržeb okolo 42%. Nevidíte problém? Jedná se totiž o nejpomalejší růst za poslední tři roky. A tak ani není divu, že bylo dost pod očekáváním analytiků. Se snižujícími tržbami se také snižuje tempo registrace nových uživatelů. Těch je totiž oproti minulému roku jenom o 11% více. A jestliže to budeme brát z pohledu Evropy, počet uživatelů se zde dokonce oproti minulému roku snížil!

Za slabý výsledek do určité míry může i skandál s únikem dat společnosti Cambridge Analytica. Nemalou část tvoří také přísnější nařízení GDPR, kvůli kterému má Facebook vyšší provozní náklady. K situaci se vyjádřil i samotný Mark Zuckerberg. Osobně se prý nyní zaměřuje zejména na dlouhodobou ziskovost své společnosti.

Samotného Marka se však pád akcií vcelku silně dotkl. Sám totiž vlastní nemalé procento akcií Facebooku a během dvou hodin tak sám přišel o přibližně 370 miliard korun. Ani do budoucna to s Facebookem nevypadá nijak růžově. Růst nových uživatelů i příjmů se totiž bude přirozeně i nadále snižovat. Obecně se dá říci, že nejlepší období má již Facebook za sebou.

Zdroj: 9to5mac.com