iPhone – zařízení, které navždy změnilo svět mobilních telefonů. Mnoho lidí zpochybňovalo krok společnosti Apple a mysleli si, že nový typ dotykového smartphonu se prodávat nebude a jeho konec bude hodně rychlý. Připomeňme si jeho vývoj od prvního z roku 2007 až po současný iPhone X.



iPhone 2G

Píše se rok 2007 a Steve Jobs na konferenci MacWorld představuje první zařízení s dotykovým multi touch displejem. iPod, telefon, fotoaparát i internetový komunikátor, a to vše v jednom. Jednoduché ovládaní, rychlost systému a 3,5 palcový displej byly hlavními parametry, které zapříčinily, že první milion kusů se vyprodal za 74 dnů. Za negativní část se považovala absence 3G sítě a neschopnost natáčet videa.

iPhone 3G

Designem podobný jako předcházející generace, ale uvnitř je vylepšený. Tento smartphone se již dokázal připojit k rychlejší 3G síti. Revolučním se stal software iPhone OS 2, se kterým odstartovala éra aplikací. Novinkou byla i vstavěná GPS, která spolupracovala s navigací. Milion kusů se prodal za pouhé tři dny.

iPhone 3GS

K názvu 3G se přidalo písmeno „S“ a označovalo slovo „speed“, tedy rychlost. Šlo o nejrychlejší iPhone, jaký byl v té době vyroben. 600MHz procesor spolupracoval s 256 MB RAM. Konečně se objevuje možnost natáčení videa ve 480p kvalitě. V prodeji byly tři verze, 8, 16 a 32 GB. Za první víkend se prodalo více než milion kusů.

iPhone 4

Další generace se posunula výkonem i designem na novou úroveň. Tvrzené sklo a kov byly hlavními materiály konstrukce. Obrovským problémem se stal signál, který se kvůli kovovému rámečků ztratil nebo byl hodně slabý. Společnost Apple tento technický nedostatek vyřešila prodejem krytu, který zajištoval, aby byl signál stoprocentní.  Fotoaparát měl nyní 5 Mpx, přibyl blesk a bylo možné natáčet i v HD kvalitě.

iPhone 4s

Poslední iPhone představený ještě za života Steva Jobse. Smutnou zprávou je, že zemřel den po oficiálním představení tohoto modelu. Šlo znovu o totožný design, Apple jen zlepšil parametry. Procesor A5, fotoaparát s rozlišením 8 Mpx a nová inteligentní asistentka Siri byly hlavními přednostmi.

iPhone 5

Nový iPhone přinesl větší 4 palcovou obrazovku. Přibyla také podpora LTE sítí a nabíjecí port se změnil na Ligtining konektor. Díky odlehčeným materiálům byl telefon tenčí i lehčí. Poprvé se objevují místo Google maps Apple maps, které kvůli méně funkcím a častým chybám byly pod palbou kritiky.

iPhone 5c

Místo kovového těla dostal iPhone C plast a běžel na softwaru iPhonu 5. Obzvlášť zajímavé byly různé barevné variace a nižší cena.

iPhone 5s

Ve stejném roce, jako byl představen iPhone 5c, vyšel i iPhone 5s. Designem byl nerozeznatelný od svého staršího bratra – avšak jednou věcí se dalo na první pohled zjistit, zda se jedná o 5 nebo 5S. Nové domovské tlačítko obsahovalo snímač otisků prstů a první 64-bitový procesor posunul rychlost zařízení o pořádný kus vpřed.

iPhone 6/6 Plus

Apple znovu přinesl na trh vetší smartphony. iPhone 6 i 6PLUS nabraly na rozměrech i výkonu a jsou postaveny na novém designu. Oba modely měly Retina displej, menší o velikosti 1334 x 750 pixelů, větší o velikosti 1920 x 1080 pixelů. Problém s touto generací pojí hlavně ohebnost. Bylo možné ho v jednom bodu lehce ohnout.

iPhone 7/7 Plus

Kromě malých detailů se design nezměnil. Největší změnou je odstranění sluchátkového jacku, což bylo ze začátku dost kritizováno. Novými vlastnostmi se stala odolnost vůči vodě a u modelu iPhone 7 Plus i duální fotoaparát. iPhone 7 Plus se tak stal lídrem v oblasti „fotomobilů“. Bylo jím možné vytvářet efekt hloubky.

iPhone 8/8 Plus

Přicházíme k nejnovějším modelům. Designem jsou podobné jako šestka, či sedmička. Znovu šlo hlavně jen o vylepšení výkonu a fotoaparátu. Těmito dvěma modely žádný rozruch Apple neudělal. Tyto smartphony je možné dobíjet i bezdrátově.

iPhone X

Zde je model, kterým se Apple postaral o pořádný rozruch. Převratný design s minimálními rámečky. Zmizelo také tlačítko „home button“, které nahradilo Face ID. Poprvé byl použit displej z OLED panelu s rozlišením 1125 x 2438 px. Uhlopříčka je 5,8 palců. Celý smartphone je odolný vůči prachu i vodě. Fotoaparát je totožný s iPhonem 8 PLUS. Tento model se jednoznačně zapsal do dějin společnosti Apple.

Tisková zpráva