Tom Gruber, který pracoval jako šéf Advanced Development a byl jedním z původních spoluzakladatelů Siri, opustil Apple, uvádí The Information. Jeho odchod od společnosti potvrdil mluvčí Apple, který uvedl, že odešel do důchodu, aby se věnoval svému zájmu fotografování.



Gruber vytvořil Siri společně s Dagem Kittlausem a Adamem Cheyerem a v roce 2010 vydal Siri jako aplikaci do iOS App Store. Apple získal Siri o dva měsíce později. Kittlaus opustil Apple v roce 2011 a Cheyer v roce 2012 a toto duo se opět spojilo, aby vytvořilo Viv, nový projekt umělé inteligence, který získala společnost Samsung v roce 2016. Samsung použil Viv k vytvoření Bixby, jeho současné AI asistenční platformy. Gruber zůstal u Apple ještě několik let poté. Apple minulý týden aktualizoval svou stránku vedoucích pracovníků a přidal Giannandrea, který nyní pracuje jako vedoucí společnosti Apple pro strojní učení a AI.

Před nástupem Giannandrea na vývoj Siri dohlížel šéf softwarového inženýrství Craig Federighi, který v roce 2017 převzal tuto funkci od Eddyho Cue. Apple v posledních letech čelí rostoucí kritice nad schopnostmi Siri ve srovnání s jinými osobními asistenty založenými na AI, má vážné nedostatky ve srovnání s možnostmi od společností Microsoft, Google a Amazon. Apple v systému iOS 12 představil významná zlepšení díky nové funkci Siri Shortcuts, která přijde v systému iOS 12 a která je navržena tak, aby umožňovala uživatelům vytvářet vícestupňové úkoly s použitím aplikací prvních i třetích stran, které lze aktivovat prostřednictvím Siri.

Zdroj: macrumors.com