Jednou z největších výhod vozidel společnosti Tesla je jejich Autopilot. Autopilot je funkce, která vozy Tesla nemálo proslavila a v podstatě není divu. Ačkoliv na světě existuje spousta společností (včetně Applu), které jsou v technologiích „samořízení“ mnohem více napřed, jediné vozy Tesla jsou celosvětově masově vyráběnými a prodávanými vozidly, které již nyní běžným zákazníkům mohou nabídnout zažít, jaké je to, když se auto řídí „samo“.



Ačkoliv to mnoho lidí neví, klíčem Autopilota je strojové učení založené na umělé inteligenci. Jak s automobilem jezdíte zpracovává software vozidla a na základě toho se zdokonaluje. I Tesla samotná tyto data zpracovává a na základě toho svůj samořídící systém vylepšuje. Proč to všechno říkám? Na internetu se totiž objevilo video od startupu Waye, který vyvinul samoučící algoritmus, díky kterému se automobil naučil řídit „sám“ během 24 hodin.

Software byl nahrán do autonomního automobilu Renault Twizy. Na sedadle řidiče seděl lidský operátor, který prováděl příslušné opravy. Učení umělé inteligence funguje jako mozek. A ačkoliv si to v současné době moc lidí neuvědomuje, je stále důležitější součástí všech technologií kolem nás. A jednou bude právě základem toho, čemu dnes říkáme „autopilot“. Na videu níže je perfektně vidět, jak se automobil během 24 zdokonalil v řízení jenom díky samotnému učení – něčemu, co je doposud charakteristické jenom pro člověka.

Zdroj: teslafan.cz