Server Bloomberg Businessweek dnes prohlásil, že čínská armáda začala zhruba před třemi lety vkládat mikročipy do základních desek serverů Supermicro, zatímco byly vyráběny v Číně, čímž by poskytla čínské vládě tajný vstup do jakékoli sítě, která používala manipulovaný hardware.



Ve zprávě se uvádí, že vyšetřovatelé zjistili, že útok postihl téměř 30 společností, včetně Applu a Amazonu, spolu s významnými bankami a vládními dodavateli ze Spojených států.

Mikročipy byly umístěny na základních deskách způsobem, který jim umožnil vložit svůj vlastní kód nebo změnit pořadí pokynů, které měl CPU sledovat. Jeden vládní úředník řekl, že cílem Číny je „dlouhodobý přístup k hodnotným firemním tajemstvím a citlivým vládním sítím“. 

Apple byl dlouholetým zákazníkem společnosti Supermicro s plánem objednat více než 30 000 serverových základních desek na dva roky v globální síti datových center, které nabízejí služby jako App Store a Siri.

Zpráva tvrdí, že Apple měl v datových centrech přibližně 7 000 základních desek, bezpečnostní tým se k nim dostal přes mikročipy.

Apple celé tvrzení samozřejmě odmítá a naše redakce k tomuto názoru přiklání.

Zdroj: macrumors.com