MacBook Air změnil ve své době odvětví ultrabooků, odvětví, které zkrátka ani neexistovalo. Nabízel spoustu nových technologií v sexy provedení, a za nízkou cenu, který si lidé zkrátka oblíbili. Dodnes je MacBook Air nejoblíbenějším Macem na světě. A dnes se konečně po dlouhých letech bez upgradu dočkal aktualizace. Představuje se nový MacBook Air.



Nový MacBook Air se zbavil tlustých hliníkových rámečků, a vyměnil je krásným laminovaným sklem, díky čemuž je nový displej lesklý. A konečně se jedná o Retina Displej. Ten používá 4x vyšší rozlišení a na displeji se vám tak pohybuje více než 4 miliony pixelů, které jsou o 48% barevnější. A taktéž nabízí mnohem lepší pozorovací úhly. Nový MacBook Air se tak konečně dočkal standardu, na který jsme byli zvyklí u MacBooku a MacBooků Pro již několik let.

https://www.youtube.com/watch?v=G7iI7YmIr30

Rámečky jsou také o 50% užší. MacBook Air si zachoval 13,3″ displej a dočkal se úplně nového designu z nové slitiny hliníku, která je 100% recyklovatelná, přitom stejně tak hezká, jako jsme bylo doposud zvyklí. Nad displejem se nachází standardní 720p FaceTime HD kamera. Nový MacBook Air obourává staré standardy. Stejně jako ostatní nové MacBooky se tak zbavil svítícího jablíčka a nahradil jej kovovým „zrcadlovým“.

Změny se odehrály také na klávesnici. Ta totiž využívá 3. generace butterfly mechanismu, tedy mechanismu, který již netrpí chybami s nefunkčními tlačítky. Kromě toho vám nabídne také příjemnější a přesnější psaní, protože je až 4x pevnější. Stejně jako ostatní MacBooky nabízí podsvícení každého tlačítka zvlášť, díky tomu světlo nevychází z okolí tlačítek, ale podsvicuje jen opravdové piktogramy na tlačítkách. Na klávesnici ještě chvíli zůstaneme. Ta totiž dostala nový Touch ID. Vyjímá se v pravém horním rohu, stejně jako na MacBooku Pro. To může posloužit pro odemykání notebooku, nákupy, nebo pro použití v aplikacích třetích stran. Narozdíl od dražšího MacBooku Pro ale nenabízí Touch Bar. Nový MacBook Air disponuje také bezpečnostním čipem T2, který kromě ukládání citlivých dat, otisků prstů, také šifruje obsah vašeho Macu. Pod klávesnící najdete přepracovaný trackpad, ten je teď o 20% větší a podporuje ForceTouch. Opět se jedná o stejný trackpad, jako v nových MacBoocích a MacBoocích Pro.

Apple taktéž vylepšil reproduktory. Ty se teď rozjímají okolo klávesnice, jako v případě MacBooků Pro. Jsou o 25% hlasitější a nabídnou čistější zvuk. Vylepšení se dočkala i mikrofonová sestava, ta teď sestává ze tří mikrofonů, které zajistí čistší zvuk během hovorů. Konektivita MacBooku Air byla také vylepšena, jako poslední notebook od Applu vyměnil staré porty za dva všestranné USB-C porty. Díky nim můžete přenášet obraz, data, internet, napájení, ale na novém MacBooku Air podporuje i externí grafické karty.

Co se týče hardwaru, nový MacBook Air dostal nejnovější 8. generaci dvoujádrových Intel procesorů, přičemž nejnižší konfigurace startuje s procesorem Core i5, 8GB RAM a 128GB SSD, které je teď až o 60% rychlejší. RAM může být konfigurována až do 16GB a SSD až do výše 1,5 TB.

Nový MacBook Air opět nabídne celodenní výdrž baterie, což znamená 12 hodin prohlížení webu, ale nově také 13 hodinovou výdrž při sledování filmů. Nový Air je oproti svému předhůdci o 17% menší a je tlustý jen 16,3 mm. Přitom váží jen ěnco málo přes 1,2 kilogramu.

Nový MacBook Air si můžete objednat už dnes, Apple je začne odesílat 7. listopadu a startovací cena je 1199 dolarů. Cena v Česku startuje na 35 990,-. Nejdražší konfigurace vás vyjde na 78 390,-. I nadále si můžete koupit jednu konfiguraci starého MacBooku Air a to za 30 990 korun. Nové MacBooky Air přichází ve třech barevných provedeních – Silver, Gold a Space Grey.