Ve všech počítačích Mac najdete aplikaci Náhled, výkonný prohlížeč souborů, který je zabudován do systému macOS. Náhled je výchozí aplikace, která se otevře pokaždé, když poklepete na obrázek nebo PDF.



Obsahuje několik nástrojů pro anotaci, které můžete použít při práci s těmito typy souborů. Mezi nejznámější a nejčastěji používané nástroje patří například šipky, řádky, ovály, obdélníky a text, avšak v tomto článku zdůrazňujeme, co je pravděpodobně jedním z nejvíce podhodnocených možností anotace: nástroj Lupa. Nástroj Lupa je užitečný, pokud chcete přiblížit určité oblasti snímku nebo dokumentu nebo na něco zvýšit pozornost.

Nástroj Lupy můžete najít zde: Nástroje -> Anotovat -> Lupa.

Po přidání lupy do obrázku můžete snadno zvýšit nebo snížit úroveň zvětšení tažením zeleného kruhu po obvodu lupy.

Podobně pomocí myši přetáhněte modrý kruh směrem ven nebo směrem ke středu lupy, čímž rozšíříte nebo zúžíte oblast zvětšení. Do stejného snímku nebo dokumentu jich můžete přidat více a dokonce je nechat překrývat, aby se zvětšila oblast, která je již zvětšena.

Navíc, pokud uspořádáte dvě lupy tak, že jedna je uložena nahoře nebo za druhou, můžete kliknutím pravým tlačítkem myši přeskupit jejich pořadí pomocí kontextových možností nabídky. Můžete také snadno vymazat vybranou lupu pomocí klávesy Delete ale nezapomeňte, že Lupa je spíše nástrojem anotace než jednoduchou funkcí přiblížení, takže pokud uložíte nebo exportujete soubor s lupou, která se stále používá, pak se stane trvalým rysem obrazu.

Zdroj: macrumors.com