Zařízení iPhone XR a iPhone XS mají mnoho společného, ale jedním z hlavních rozdílů je vybavení zadní kamery. Zatímco iPhone XS je vybaven systémem s dvěma širokoúhlými objektivy, iPhone XR má jediný širokoúhlý objektiv fotoaparátu.



V nejnovějším videu na YouTube jsou porovnány fotoaparáty iPhone XR a iPhone XS Max, kde se zjišťovalo, kolik rozdílu skutečně uvidíte, když pořídíte fotografii pomocí fotoaparátu s jediným objektivem a fotoaparátu s dvěma objektivy.

Ačkoli iPhone XR nemá dvě čočky, stále má mnoho stejných funkcí, které jsou k dispozici v iPhone XS prostřednictvím softwaru. Smart HDR, funkce, která spojuje více obrazů, aby zobrazovala více detailů, je k dispozici na iPhone XS i iPhone XR, stejně jako režim Portrét, Portrétní osvětlení a možnost kontroly hloubky, což je volba, která umožňuje upravit velikost rozostření pozadí v obraze.

V iPhone XR, režim Portrét, který rozostří pozadí obrazu, zatímco zachovává popředí ostré, funguje pouze tehdy, když je osoba v rámečku. To znamená, že nemůžete režim použít na zvířata, květiny, jídlo nebo jiné předměty. Na iPhone XS a iPhone XS Max můžete fotografovat v režimu Portrét i bez osob, protože pro výpočet informací o hloubce se používají dvě kamery. Jediný fotoaparát na zařízení iPhone XR poskytuje méně detailní informace o hloubce fotografie, takže potřebuje detekci osob, aby se popředí oddělilo od pozadí. Ale protože iPhone XR využívá výhradně širokoúhlý objektiv f/1.8 pro fotografie v režimu na výšku a nemusí se spoléhat na objektiv s f/2.4 s menší clonou, který je v iPhone XS, světlo se může na snímku zobrazovat lépe, protože širší objektiv umožňuje více okolního osvětlení.

Fotografie v režimu Portrét na obou zařízeních lze editovat různými funkcemi řízení hloubky a portrétního osvětlení, ačkoli na iPhone XR jsou k dispozici dvě možnosti portrétního osvětlení. Při fotografování standardních fotografií bez režimu Portrét existuje několik rozdílů mezi modely iPhone XS a iPhone XR. Snímky pořízené v režimu standardního zoomu ale vypadají například stejně.

Některé rozdíly se však objeví s použitím teleobjektivu iPhone XS pro 2x optický zoom v podmínkách, kde je osvětlení dobré, protože tato funkce není k dispozici na zařízení iPhone XR. Bez druhého objektivu je iPhone XR omezený na digitální zoom, který dosahuje maximum 5x. iPhone XS dokáže provádět 2x optický zoom a až 10násobný digitální zoom, ale pouze za použití za ideálních světelných podmínek.

Pokud vyfotíte dvě fotografie v situaci s nízkou intenzitou osvětlení na iPhone XS, je tu  šance, že bude vypadat stejně jako fotografie pořízené v iPhone XR. Pokud vyfotíte fotku při jasném osvětlení na iPhone XS, bude ostřejší než stejná fotografie na iPhone XR, protože je rozdíl mezi skutečným optickým zoomem a digitálním zoomem.

4K video natočené pomocí širokoúhlého objektivu vypadá shodně jak na iPhone XS, tak na iPhone XR a oba telefony mají stejné možnosti, jako je 1080p 240fps, optická stabilizace obrazu a stereofonní zvuk. Jediný rozdíl je mezi 3x digitální zoom na iPhone XR vs. 2x optický zoom nebo 6x digitální zoom na iPhone XS.

Pokud jde o přední fotoaparát, nezjistíte žádné rozdíly mezi modely iPhone XR a modely iPhone XS, protože všechny tři telefony používají stejný kamerový systém TrueDepth s 7 megapixelovým fotoaparátem orientovaným na přední stranu, portrétní osvětlení, ovládání hloubky, memoji a animoji.

Celkově, pokud jde o výkon fotoaparátu, pokud nejste někdo, kdo fotí spoustu fotografií v režimu Portrét nebo často používá funkci optického zoomu na iPhonu, možná si nevšimnete většího rozdílu, pokud zvolíte iPhone XR.

Zdroj: macrumors.com