Apple dnes sdílel příběh o tom, jak funkce zpřístupnění v iPhonu umožňují slepému veteránovi a surfistovi Scottu Leasonovi žít nezávisle. Veterán amerického námořnictva, Leason oslepl v roce 1993 po sedmi letech služby.



Po letech přizpůsobení se novému životu dostal v roce 2012 iPhone 5. Leason je jedním z mnoha lidí, kteří jsou slepí nebo mají nízké vidění a kteří se spoléhají na software pro čtení obrazovky VoiceOver v iPhonu pro každodenní úkoly. „S iPhonem je to mnohem jednodušší,“ řekl Leason. „Myslím, že hodně zrakově postižených dává přednost iPhonu, protože na něm mohou dělat všechno .“ „A VoiceOver funguje skvěle.“ VoiceOver je čtecí zařízení založené na gestech, které bylo uvedeno v iPhonu v roce 2009, což z něj činí první plně přístupné uživatelské rozhraní pro nevidomé. 76 procent nevidomých lidí a lidí se slabým zrakem si zvolí službu VoiceOver podle průzkumu WebAIM z prosince 2017.

Leason od té doby přešel na iPhone XR, který používá ke kontrole denních zpráv  prostřednictvím aplikace Surfline. Také používá Apple Watch Series 4 pro sledování svého cvičení ve vodě a doma. „Vůbec jsem nebyl příliš technologicky zdatný, ale když jsem dostal svůj iPhone, pomyslel jsme si, že to dokážu.“  Leason získal druhé místo na soutěži USA Water Ski v Harmony v Severní Karolíně. V roce 2018 soutěží ve čtyřech různých sportech. „Jsem nezávislý,“ uzavřel Leason. „To je nejlepší způsob, jak popsat iPhone: nezávislost.“

Zdroj: macrumors.com