Apple dnes řekl, že vyšetřuje zprávu, která tvrdí, že společnost Quanta Computer, která se zabývá montáží Apple Watch zaměstnávala nelegálně studenty ve svém závodě v čínském městě Chongqing.



„Urgentně zkoumáme zprávu, podle které v září pracovali studenti přesčasy a noční směny,“ uvedl Apple ve svém prohlášení. „Máme nulovou toleranci kvůli nedodržení našich standardů a zajistíme odpovídající nápravu, pokud zjistíme, že se tak stalo.“ Ve zprávě z minulého týdne bylo uvedeno, že společnost Quanta Computer zaměstnává značný počet studentů ve věku 16-19 let, aby pracovali na montáži Apple Watch za pracovních podmínek, které nejsou v souladu s čínskými předpisy nebo standardy Apple. Na základě šetření v létě letošního roku SACOM zjistila, že mnoho studentů bylo nuceno absolvovat stáž v Quanta Computer a pokud tak neučinili bylo jim řečeno, že nedokončí studium.

Stáže často nesouvisely se studijním oborem každého studenta a podle zjištění neměli ani příslušné vzdělání. Apple slíbil, že učiní vhodná opatření, pokud zjistí jakékoliv porušení. Apple na své webové stránce uvádí, že požaduje dodržování standardu od svých dodavatelů, pokud jde o lidská práva, ochranu životního prostředí a zodpovědné obchodní praktiky v dodavatelském řetězci. V loňském roce společnosti Apple a její největší výrobce Foxconn potvrdily, že byli záměstnáváni studenti, kteří pracovali přesčas, aby sestavili iPhone X a obě společnosti slíbily, že učiní nápravná opatření. Apple uvedl, že práce byla dobrovolná, s výhodami, ale v rozporu s opatřeními.

Zdroj: macrumors.com