Chcete-li používat funkci Haptic Touch, stačí klepnout a na zlomek sekundy podržet oznámení na uzamčené obrazovce nebo v Oznamovacím centru. Až budete mít pocit zpětné vazby, pusťte prst a oznámení se rozbalí a poskytne vám podrobnější informace a kontextové zkratky.



Tato funkce nahrazuje technologii 3D Touch, kterou společnost Apple nemohla zahrnout do zařízení iPhone XR. Haptic Touch funguje pouze na několika místech, jako je například baterka a fotoaparát na uzamčené obrazovce a v Ovládacím centru k otevření dalších nabídek, ale společnost Apple nedávno potvrdila, že pracuje na tom, aby byla k dispozici na více místech v průběhu času.

Funkce Haptic Touch může fungovat pouze pro akce, které již nejsou závislé na dlouhém stisknutí. Například dlouhé stisknutí ikony aplikace na domovské obrazovce umožňuje „režim wiggle“, který dovoluje odstranění nebo přeskupení aplikací na domovské obrazovce, takže nabídky rychlého přístupu pomocí 3D Touch nejsou na iPhone XR podporovány. Haptic Touch také nepodporuje funkce „Peek and Pop“ pro náhled obsahu, jako jsou webové stránky a zprávy, neboť funkce závisí na zjišťování více úrovní tlaku a iPhone XR nemá citlivost na tlak vůbec.

Na iPhonu 6 a starších, které postrádají 3D Touch a Haptic Touch, lze oznámení rozšířit posunutím doleva a klepnutím na Zobrazit. To také platí v iPhone XR, ale funkce Haptic Touch je pohodlnější. Haptic Touch na iPhone XR je funkční v druhé beta verzi iOS 12.1.1, která je nyní k dispozici vývojářům a uživatelům, kteří byli zapsáni do softwarového programu beta. Aktualizace je celkem malá, takže bude pravděpodobně vydána veřejnosti  brzy.

Zdroj: macrumors.com