Dne 21. listopadu 2008 vydala společnost Apple uživatelům v Japonsku OS 2.2 a poprvé na iPhonu představila emoji klávesnici a emoji znaky. V té době byl vydán iPhone 3G, který byl vydán v červnu 2008 s iPhone OS 2.



Emojipedia dnes sdílela pohled na první emoji. I přes rozhodnutí omezit klávesnici emoji pouze na Japonsko, některé aplikace odemkly klávesnici i pro uživatele mimo Japonsko. Zároveň to totiž bylo poprvé, kdy byly k dispozici aplikace třetích stran, protože OS 2.2 také představil App Store. V roce 2008 byly emoji spuštěny v rámci operačního systému, nyní jsou ve standardu Unicode, který umožňuje, aby se daly znaky posílat mezi zařízeními a operačními systémy. Emoji byly založeny na sadě, kterou používala japonská společnost Softbank a vliv na mnohé z nich je jasný.

Až v roce 2011 společnost Apple představila nastavení klávesnice emoji, která umožnila, že lidé z celého světa mohou získat přístup k těmto znakům tím, že klepnou na ikonu na klávesnici. V roce 2012 představila společnost Apple 376 nových emoji se systémem iOS 6 a vytvořila emoji kompatibilní s kódem Unicode. V roce 2015 Apple povolil klávesnici emoji pro všechny uživatele iOS ve výchozím nastavení, zatímco předtím bylo nutné jít do Nastavení a ručně přidat klávesnici emoji. Počet emoji se zvýšil od roku 2008 z 471 na 2 776 v roce 2018 díky zavedení pohlaví a pleťových tónů.

Zdroj: macrumors.com