V dnešním článku si porovnáme MacBook Air, který byl představen letošní rok se starším modelem MacBooku Air, abychom zjistili, co je jiné a zda se vyplatí koupit starší model, který se nyní prodává mnohem levněji.



Starší MacBook Air má design z roku 2015, ale v roce 2017 uvedl Apple na trh 1,8 GHz čipy Broadwell, které byly mírně lepší než čipy 1,6 GHz, které stroj dříve používal. Nebyly provedeny žádné další změny, takže technicky je MacBook Air zastaralý několik let.

Nový MacBook Air je vybaven menším, štíhlejším tělem, které váží o něco méně. Má stále stejný zkosený design jako předchozí modely a rozdíly v hmotnosti nejsou zas tak patrné. Společně se štíhlým tělem se nový MacBook Air dodává ve třech barevných provedeních: vesmírně šedá, zlatá a stříbrná. Největší změnou MacBooku 2018 je Retina displej a obrovské zlepšení oproti displeji s nízkým rozlišením v předchozím MacBooku. Nivý displej nabízí sice výrazné zlepšení oproti předchozímu modelu, ale stále zaostává oproti displeji MacBooku Pro, protože prostě není tak jasný. Jas může být problémem venku na slunečním světle, takže je to něco, s čím byste měli počítat.

Přední strana MacBooku Air byla přepracována. Tyto silné stříbrné rámečky z předchozí verze byly nahrazeny štíhlými černými rámečky, které vypadají mnohem hezčí. Několik dalších funkcí, které znáte z MacBooku Pro přišlo na nový MacBook Air. K dispozici je větší trackpad, Butterfly klávesnice třetí generace, lepší reproduktory, Touch ID a T2 čip pro lepší zabezpečení.

Uvnitř obsahuje MacBook Air 2018 nový procesor Intel Core i5 a je nepochybně mnohem rychlejší než procesory používané v předchozím MacBooku Air. Nový čip 7W je rychlý a výkonný, což umožňuje delší životnost baterie než kdy předtím. Poslední pozoruhodnou změnou je nastavení portu. Nový MacBook Air má dva porty Thunderbolt 3 a 3,5 mm konektor, což umožňuje připojení k displejům 4K a 5K a dalším.

Všechny tyto změny zvýšily základní cenu MacBooku Air. Apple stále prodává starší model za 30 990 Kč, ale momentálně je výhodnější si připlatit a koupit si nový model, který stojí od 35 990 Kč, jelikož ve starším zařízení jsou komponenty již hodně zastaralé.

Zdroj: macrumors.com