Společnost Apple v posledních letech rozšířila vyhledávání Spotlight v systému macOS s přidáním Doporučení, které umožňují využít různé zdroje dat online, jako je počasí a sport.



Nicméně, pomáhá vám také najít aplikace, dokumenty a další soubory uložené na vašem Macu, což je stále to, co Spotlight dělá nejlépe. To neznamená, že její základní funkce je neomylná. Pokud Spotlight nemůže nalézt soubory, o kterých víte, že na vašem Macu existují, nebo pokud přestane upřednostňovat výsledky na základě vašich dřívějších vyhledávání, je to pravděpodobně známka toho, že index vyhledávacího systému je nějak poškozen. K dispozici jsou příkazy v Terminálu, které to napraví, ale můžete dosáhnout stejného výsledku prostřednictvím běžného uživatelského rozhraní. Zde je návod.

Jak opětovně vytvořit index ve Spotlightu na Macu

  • Zvolte Předvolby systému v nabídce Apple () v levé horní části obrazovky.

  • Klepněte na Spotlight.

  • Klepněte na kartu Soukromí.
  • Klikněte na tlačítko Přidat (+).

  • Vyberte složku nebo disk a klikněte na tlačítko Vybrat. Případně přetáhněte složku nebo disk do seznamu. V našem příkladu jsme vybrali Dokumenty.

  • Ve stejném seznamu klepněte na složku nebo disk, který jste právě přidali, a potom klepněte na tlačítko Odebrat (-).

Jakmile tyto kroky dokončíte, Spotlight začne pracovat na indexu obsahu složek nebo disků, které jste vybrali, což může trvat nějaký čas a několik cyklů. V závislosti na verzi systému macOS, kterou používáte, se může zobrazit položka, která ukáže, jak je tento proces daleko. S trochou štěstí budou vaše problémy vyřešeny po dokončení procesu.

Zdroj: macrumors.com