Skupina pro obhajobu údajů prosazuje regulaci ve Spojeném království, která by vyžadovala, aby společnosti jako Apple, Google a Uber sdílely své příslušné mapové údaje. Zpráva vysvětluje, že „monopolní data“ ve Velké Británii brání mladým a menším firmám před inovací.



Geoprostorová data řídí mnoho služeb, které používáme každý den, včetně pomoci při cestování jídla z farem do obchodů, pomoci při přepravě balíků do našich domů a aplikací, které nám pomáhají cestovat, jako jsou Apple Mapy, Google Maps a Waze. Analýza geoprostorových dat nám může pomoci pochopit a zvýšit přístup ke zdravotnickým zařízením, školám nebo veřejným zeleně.

Vláda Spojeného království odhaduje, že maximalizace hodnoty těchto údajů by mohla každoročně generovat 6 až 11 miliard liber a zavázala se zpřístupnit geoprostorové údaje, které má k dispozici, zvláště to, které drží společnost Ordnance Survey.

Skupina Open Data Institute vlastně chce zpřístupnit data, které draze platil Apple, Google a další, k vytvoření jejich propracovanosti.