Facebook byl spuštěn 4.2.2004 a nyní oslavil své 15. narozeniny. Tehdy na koleji Harvardovy univerzity, kde byl Mark Zuckerberg, Dustin Moskovitz, Chris Hughes a Eduardo Severin byla spuštěna jednoduchá sociální síť. O pár let později jsme mohli poznat v ČR sociální sítě Lidé.cz, Líbímseti.cz a později i dnes už nefunkční Spolužáci.cz. Vše se přitom podobalo tehdy velkému gigantu MySpace.com.



Facebook dnes navštíví 2,32 miliardy uživatelů měsíčně a 1,52 miliardy denně. Zaměstnává přes 30 tisíc lidí na plný úvazek a přináší zisk v miliardách dolarů.

Právní případ proti Facebooku se datuje od září 2004, kdy Divya Narendra a bratři Cameron a Tyler Winklevoss, kteří založili společenskou síť ConnectU, obvinili pana Zuckerberga z kopírování svých nápadů a kódování. Pan Zuckerberg pracoval pro ně jako počítačový programátor, kde byli všichni na Harvardu před vytvořením Facebooku.

Příběh Facebooku

Mark Zuckerberg, 23 let, založil společnost Facebook při studiu psychologie na Harvardské univerzitě. Půvabný počítačový programátor pan Zuckerberg již vytvořil řadu společenských sítí pro spolužáky, mezi nimi i Coursematch, který umožnil uživatelům prohlížet si lidi, kteří získali titul, a Facemash, kde můžete hodnotit atraktivitu lidí.

V únoru 2004 pan Zuckerberg spustil „facebook“, název byl převzatý z listů papíru rozdělených na profily studentů a zaměstnanců. Během 24 hodin se zaregistrovalo 1200 studentů Harvardu a po měsíci měla více než polovinu vysokoškoláků svůj profil.

Síť byla okamžitě rozšířena na další univerzity v Bostonu, Ivy League a nakonec na všechny americké univerzity. V srpnu 2005 se proměnil TheFacebook.com na Facebook.com po zakoupení adresy za 200 000 dolarů. Americké střední školy se mohly zaregistrovat od září 2005, poté se začaly šířit po celém světě, přičemž o měsíc později byly registrovány i univerzity ve Velké Británii. Tým Facebooku získal investici 500.000.000 dolarů od známého PayPal bývalého výkonnného týmu, kde byl Peter Thiel a Elon Musk, který později založil společnost Tesla Motors.

Od září 2006 byla síť rozšířena nad rámec vzdělávacích institucí pro kohokoli s registrovanou e-mailovou adresou. Na stránky se mohou připojit zdarma a přinášejí zisk z reklamních příjmů. Yahoo a Google jsou mezi společnostmi, které projevily zájem o odkup, přičemž se diskutovalo o číslech kolem 2 miliardy liber (975 milionů liber). Pan Zuckerberg to odmítl prodat. V roce 2006 společnost Facebook vytvořila svůj ikonický News Feed, který lidem dává v reálném čase tok toho, co dělají jejich přátelé.

Funkce webu se v průběhu roku 2007 dále rozvíjely. Uživatelé mohou nyní dát svým přátelům dárky, možnost reklam a dokonce rozvíjet vlastní aplikace – graffiti a Scrabble, ty jsou obzvláště populární.

Facebook v roce 2008 dostane chat a tlačítko dnes známé jako „To se mi líbí“.

Rok 2009 byl Facebook zakázán v Číně po nepokojích Urumči. Facebook má v prosinci 360 milionů uživatelů.

V polovině roku 2010 už čítá Facebook 500 milionů uživatelů a koncem roku 600 milionů.

V roce 2012 Facebook kupuje Instagram za 1 miliardu dolarů. Tento rok byl pro Facebook rovněž důležitý v tom, že vstoupil na burzu. Navíc Facebook překonal 1 miliardu uživatelů.

Další společností, kterou Facebook chopil do své sítě byla služba WhatsApp, která byla koupena v roce 2014 za 19 miliardy dolarů. Facebook rovněž koupil i firmu zaměřenou na virtuální realitu Oculus za 2 miliardy dolarů.

V roce 2015 používá Facebooku více než 1 miliarda lidí každý den.

Facebook zažil v roce 2016 velké skandály kolem „fake news“, ale i něco pozitivního a to rozšíření tlačítko „To se mi líbí“ na vyjádření i jiných emocí. 1 miliarda lidi používá každý den Messenger.

V roce 2017 používají Facebook 2 miliardy lidí měsíčně. Instagram spouští „Instagram Stories“ o několik měsíců později spouští stejnou funkci i Facebook. Instagram spouští možnost reklam.

Rok 2018 ukázal velké zneužívání dat o uživatelích, která byla využita pro kampaň Donalda Trumpa v roce 2016. Pomalu se úspěšně začínají zakazovat „fake news“ a „hoaxy“. Instagram spouští IGTV – kanál pro vertikální videa + je nová možnost na Instagramu sledovat #hashtagy.

Doména Facebook.com byla registrovaná 1997-03-29 a aktuálně vyprší až 2028-03-30.