Senát pro energetiku a obchod v USA dnes napsal dopis generálnímu řediteli společnosti Apple Timu Cookovi se seznamem otázek týkajících se chyby, která se objevila ve funkci skupinové volání ve FaceTime.



Dopis je podepsán předsedou předsednictva pro energetiku a obchod Frankem Pallone, Jr. a předsedou výboru pro ochranu spotřebitelů a obchodu Janem Schakowsky. V dopise senát říká, že je hluboce znepokojen ohledně chyby, a také ohledně toho, jak dlouho trvalo, než Apple problém vyřešil. Senát pro energetiku a obchod chce vědět o chybě více: „Jsme hluboce znepokojeni nedávnými tiskovými zprávami o tom, jak dlouho trvá společnosti Apple řešení závažné chyby, kterou ohlásil Grant Thompson. Chceme vědět, kdy se Apple poprvé dozvěděl o této chybě zabezpečení, a to, do jaké míry ohrozila soukromí uživatelů a zda existují jiné nezveřejněné chyby, které v současné době existují a které nebyly zatím řešeny.“

Zde jsou otázky, na které požadují odpověď od Tima Cooka:

  1. Kdy vaše společnost poprvé zaznamenala chybu, která umožnila uživatelům odposlouchávat volajícího bez jeho vědomí? Věděla vaše společnost o této chybě před tím, než ji oznámila matka Thompsona? Řekl jiný zákazník společnosti Apple o této chybě zabezpečení?
  2. Uveďte přesně, jaká opatření byla podniknuta a kdy byla tato chyba vyřešena.
  3. Jaké postupy a testy byly zavedeny a jaké postupy jsou nyní zavedeny k identifikaci těchto zranitelností před vydáním aktualizace? Proč tyto postupy selhaly v tomto případě? Jaké kroky jsou podniknuty, aby se zlepšilo testování funkcí v budoucnu.
  4. Proč trvalo to tak dlouho, než Apple začal řešit chybu, jakmile ji objevila a ohlásila matka Thompsona?
  5. Jaká opatření jsou podniknuta, aby bylo možné zjistit, do jaké míry tato chyba ohrozila soukromí uživatelů? Má společnost Apple v úmyslu oznámit a kompenzovat tyto uživatele? Kdy to Apple těmto uživatelům oznámí?
  6. Existují další zranitelnosti v zařízeních Apple a aplikacích, které by mohly v současné době vést k neoprávněnému přístupu k mikrofonům a kamerám?

Odpovědi na tyto otázky musí Cook poskytnout do 19. února 2019.

Zdroj: 9to5mac.com