Inteligentní žaluzie jsou skvělé, ale nejsou levné. SOMA Smart Shades je adaptér pro žaluzie, díky kterému je možné je dálkově ovládat, aniž by bylo nutné kupovat nové žaluzie. Pro podporu HomeKit potřebujete alespoň jeden rozbočovač Soma Connect.



SOMA Smart Shades je vlastně malá krabička, která se zacvakne do šňůry od žaluzie a bezdrátového rozbočovače. Krabička musí být umístěna pod oknem, zhruba v místě, kde je šňůra od žaluzií. (Rozbočovač umožňuje integraci HomeKit a může být umístěn kdekoli). Nemusíte žaluzie ovládat sami, tato malá krabička to udělá za vás. Posouvá žaluzie nahoru a dolů navíjením kabelu. Seduje aktuální pozici žaluzií, takže ví, jak je má  nastavit. Zařízení nakonfigurejte a pak už je ovládání snadné.

Posunutím posuvníku v aplikaci Domácnost nebo použitím Siri můžete snížit a zvýšit úroveň žaluzie. Systém můžete také ovládat z vlastní aplikace SOMA. Přidání do HomeKit je skvělé. Vzhledem k tomu, že SOMA Smart Shades nejsou certifikovány společností Apple, aplikace Domácnost vás upozorní, že přidáváte nepodporované příslušenství. Funguje ale skvěle, žádné problémy s připojením nebyly zaznamenány.