Před zítřejším představení služeb na Apple Keynote, CNET nabídla zajímavý pohled na to, jak to ovlivní vztah Apple s vývojáři a konkurenty. Apple v současné době čelí několika  antimonopolních stížností.



Začátkem tohoto měsíce společnost Spotify podala na Evropskou komisi antimonopolní stížnost, v níž tvrdila, že Apple nehraje fér, pokud jde o App Store. Firma Kaspersky Lab učinila podobné kroky minulý týden a podala antimonopolní stížnost v Rusku. Generální ředitel společnosti Epic Games, Tim Sweeney, ve svém prohlášení pro CNET uvedl, že chce prodávat aplikaci Fortnite přímo uživatelům systému iOS, ale není to prostě možné. Sweeney také vyzval Apple, aby jednoduše povolil bezpečný a autorizovaný instalační program přímo z webu.

Nemělo by to být překvapením, že Sweeney chce obejít 30procentní provizi, kterou si Apple účtuje. Nová streamingová služba, předplatné v aplikaci News a herní služba by mohla způsobit ještě mnoho sporů s konkurenty. Součástí argumentu Spotify je, že Apple Music má nespravedlivou výhodu, protože nemusí nikomu platit 30% provizi. Jestli by Hulu a další služby mohly uplatňovat podobné nároky se časem určitě dozvíme.