Spotify podal stížnost proti Apple u Evropské komise, která obvinila společnost z prosazování pravidel App Store, které záměrně omezují výběr, potlačují inovace a úmyslně znevýhodňují ostatní vývojáře aplikací.



Zakladatel a generální ředitel společnosti Spotify Daniel Ek se v blogovém příspěvku zabýval zejména otázkou, že Apple účtuje 30% daň z každé aplikace. Díky tomu společnost Spotify účtuje stávajícím odběratelům 12,99 dolarů za měsíc oproti 9,99 dolarů za měsíc, které účtuje normálně. Ek věří, že to dává Apple nespravedlivou výhodu, protože Spotify není schopna konkurovat Apple Music, která stojí 9,99 dolarů za měsíc.

To je velký problém, protože existuje více než miliarda aktivních iOS zařízení. Ek zdůrazňuje, že mu nejdo o to vyřešit otázku Spotify versus Apple, ale o hledání stejných spravedlivých pravidel pro všechny společnosti. Například aplikace jako Uber a Deliveroo mohou vybírat platby přímo od zákazníků, protože nabízejí zboží nebo služby mimo aplikaci, podle pokynů Apple App Store. Na rozdíl od Spotify to umožňuje těmto aplikacím obejít 30% provizi společnosti Apple. Spotify spustila webovou stránku a sdílela video, které informuje zákazníky o jeho stížnosti.

https://youtu.be/l8SShgWqJvg