BBC naznačuje, že včerejší výpadek Facebooku – který také ovlivnil Messenger, WhatsApp a Instagram – byl nejzávažnější, jaký kdy společnost zažila. Tyto aplikace byly po celém světě většinou nedostupné.



Podobný závažný problém postihl společnost v roce 2008. Proč ovšem k němu došlo není tak úplně jasné. Někteří uvádějí, že se jednalo o útok Distributed Denial of Service (DDoS), záměrný pokus o to, aby byly služby offline. Jiní tvrdí, že byla přetížená databáze, ale to vyvolává jen otázku, co to přetížení způsobilo. Axios uvádí, že společnost Netscout věří, že to bylo kvůli chybě přesměrování. Podle této společnosti byl výpadek způsoben problémem, který je známý jako Border Gateway Protocol (BGP). Tento typ problému sice není nijak ohrožující, ale může vést k rozsáhlým problémům, jako tomu bylo v případě Facebooku.

BGP směruje komunikaci mezi sítěmi. Tento problém také stojí za hlavním výpadkem společnosti Google z roku 2018. Odhady naznačují, že problém začal ve středu kolem 16:00 GMT. Zatímco Facebook se načetl a vše fungovalo jinak normálně, uživatelé nemohli odesílat nové příspěvky. Uživatelé Instagramu nebyli schopni posílat nové fotografie. V aplikaci Messenger bylo sice možné odesílat zprávy, ale nemohli jste odeslat například fotografii. WhatsApp měl podobné problémy. Problém byl celosvětový a podle DownDetector Evropa a Asie stále hlásí problémy.