Doslova před pár minutami skončila keynote WWDC 2019, na které Apple představil iOS 13, iPadOS, watchOS 6, macOS Catalina, nový Mac Pro a nový profesionální displej. Vybral jsem to pro mě nejzajímavější a nejdůležitější, čím mě Apple neskutečně potěšil a nabízím své první dojmy. Varuji předem všechny škarohlídy a pesimisty, toto video obsahuje čistou radost a nadšení někoho, komu Apple vyslyšel drtivou většinu přání.



iOS 13
Nová verze iOS přináší nejen očekávaný dark mode, ale hlavně spoustu přepracovaných aplikací v čele s Fotkami, Připomínkami, Safari a Mapami, tedy aplikacemi, které doslova používám každý den. Když si k tomu přidáme vyšší rychlost, bezpečnost, podporu od iPhonu SE nahoru, tak za mě velká spokojenost.

iPadOS 13
Apple představil speciálně upravenou verzi iOS pro iPad a je to doslova pecka! Mnohem bohatší práce s okny, zcela nová úvodní obrazovka, widgety, nová gesta, nové funkce, podpora externích disků přímo v Souborech, nová klávesnice a mnohem, mnohem víc. Dokonce i mobilní Safari by mělo začít pořádně fungovat! Tady za mě Apple udělal správný krok oddělením iPadOS od iPhonu a odstraněním řady limitů. Palec nahoru.

watchOS 6
Na podzim se hodinky konečně dočkají možnosti instalovat aplikace bez toho, že byste museli vzít telefon do ruky. Je přepracované zdraví, přibyla tuna nových komplikací a vtipně Apple přidal kalkulačku. Není to bomba v roce 2019?

macOS Catalina
Na Macu konečně zmizí iTunes a jejich funkce si rozdělí Finder, Music, AppleTV a Podcast. Halelujá! Přibude suprové hlasové ovládání, je přepsána řada aplikací, přibude podpora iPadů jako druhého displeje přímo v operačním systému a naplno se spustí projekt umožňující portovat aplikace z iOS na Mac. Tohle může být úplně nový impulz pro Mac svět.

Nový Mac Pro a nový displej
Apple dokonce na WWDC ukázal nový hardware. Po dlouhém čekání jsme se dočkali nejen nového Macu Pro, ale i fungl nového 6K 32″ displeje pro profesionály. Určitě těmto novinkám věnuji samostatné video, ale tady musím zdůraznit, že Apple je zpět a s plnou parádou!