Poprvé jsme informovali o patentu Apple na Face ID na Macu v roce 2017, ještě než jsme věděli, jak Apple nazve tuto funkci, když bude představena v iPhone X. Tento patent byl dnes udělen.



Patent je určen pro inteligentnější verzi Face ID, než se v současnosti používá na iPhonu. Face ID na Macu podle tohoto patentu by mohl zabránit, aby se Mac přepnul do režimu spánku, když je někdo před zařízením. Mnoho zařízení je vybaveno režimy úspory energie, jejichž cílem je snížit spotřebu energie, když uživatel zařízení nepoužívá. Například konkrétní zařízení může být nakonfigurováno tak, aby vstoupilo do režimu spánku, který spotřebovává méně energie, když uživatel zařízení nepoužívá po dobu pěti minut. Příležitostně však může zařízení vstoupit do režimu úspory energie, zatímco uživatel zařízení stále používá. Například při čtení obsahu na zařízení, prohlížení filmu nebo poslechu hudby. Obnova z režimu úspory energie může navíc vyžadovat, aby uživatel zadal přihlašovací údaje, což může být nepříjemné.

Další možností, jak by Face ID mohl fungovat podle tohoto patentu je to, že Mac se může automaticky probudit a přihlásit, i když je v režimu spánku, když k němu přistoupíte – tato popsaná funkce dobře zapadá do programu Power Nap. Power Nap umožňuje v současných počítačích Mac provádět určité úkoly na pozadí během spánku. Myšlenka je taková, že tím, že děláte věci, jako je aktualizace kalendáře, fotek, poznámek atd., budou tyto data v Macu připraveny, jakmile s ním začnete pracovat. Zdá se, že tento patent rozšiřuje možnosti Power Nap na používání fotoaparátu k vyhledání někoho, kdo se blíží k Macu. Pokud detekuje osobu, aktivuje Face ID, aby zjistil, zda se jedná o uživatele. Pokud ano, mohl by se Mac probudit a odemknout.