K určení polohy uživatelů v reálném čase lze použít řadu aplikací pro seznámení založených na poloze. Problém objevili vědci z bezpečnostní firmy Pen Test Partners (PTP), kteří dokázali zjistit, kde uživatelé žijí a pracují.



„Dokázali jsme přesně lokalizovat a sledovat uživatele čtyř hlavních seznamovacích aplikací, což potenciálně ohrožovalo 10 milionů uživatelů.“ Mnoho z těchto aplikací zobrazuje uspořádaný seznam profilů, často se vzdáleností v samotném uživatelském rozhraní aplikace. Dodáním falešných míst (zeměpisná šířka a délka) je možné načíst vzdálenosti k těmto profilům z více bodů a poté data různě kombinovat, aby se vrátilo přesné umístění této osoby. „Vytvořili jsme pro to nástroj, který spojuje více aplikací do jednoho pohledu. Pomocí tohoto nástroje můžeme najít polohu uživatelů Grindr, Romeo, Recon a 3fun – dohromady to představuje téměř 10 milionů uživatelů na celém světě.

Tato zranitelnost nejen vystavuje lidi nebezpečí pronásledování, ale může také představovat další rizika pro členy některých komunit. PTP vyzývá vývojáře aplikací pro seznámení založených na poloze, aby chránili soukromí uživatelů shromažďováním méně přesných údajů o poloze, používáním přístupu typu snap-to-grid a informováním uživatelů o rizicích a umožnit jim zvolit si obecnější identifikaci své polohy. Nedávná studie uvedla, že použití aplikací pro seznámení je nyní nejběžnějším způsobem, jak se lidé seznamují.