Poté, co se Apple minulý týden rozhodl pozastavit program Siri, který zaměstnancům umožňuje poslouchat zvukové nahrávky pro účely kontroly kvality, Amazon i Google učinili podobné rozhodnutí.



Koncem minulého měsíce Apple potvrdil, že malé množství požadavků je analyzováno za účelem zlepšení Siri, poté, co zpráva odhalila, že dodavatelé pravidelně slyší soukromé konverzace zaznamenané hlasovým asistentem Apple. Aby se zmírnily obavy o ochranu soukromí, Apple uvedl, že program dočasně zastavuje, zatímco kontroluje proces, který se v současnosti používá. Rovněž uvedl, že plánuje vydání aktualizace softwaru, která umožní uživatelům odhlásit se z programu. V pátek společnost Google uvedla, že také pozastavila kontrolu zvuku Google Assistant. Společnost tak skutečně učinila v celé EU 10. července. Podle Bloomberg Amazon umožňuje uživatelům Amazon Alexa odhlásit se z kontroly hlasových nahrávek.

Nové pravidla vstoupily v platnost v pátek a v nastavení v aplikaci Alexa byla přidána možnost odebrání z analýzy. Všechny technické společnosti zaměstnávají zaměstnance k přezkoumání malé podskupiny zvukových záznamů a zároveň tvrdí, že zdroj anonymizují. Google například zkresluje záznam před jeho posloucháním, aby maskoval hlas uživatele, zatímco Apple je odstraní z identifikovatelných informací a každému z nich přiřadí náhodný identifikátor zařízení. Bloomberg však odhalil, že někteří ze zaměstnanců Amazonu měli přístup k adresám zákazníků, než společnost změnila zásady.