Společnost Yubico, která vyrábí fyzické bezpečnostní klíče pro dvoufaktorovou autentizaci, dnes vydala nové zařízení YubiKey 5Ci, které je navrženo pro práci s iPhony a iPady.



Společnost Yubico již dlouho nabízí YubiKey pro počítače, MacBooky a mobilní zařízení obsahující port USB-A, USB-C a NFC, ale toto je poprvé, kdy je k dispozici toto zařízení pro zařízení s Lightning portem. Pro ty, kteří neznají YubiKey, je to hardwarové dvoufaktorové autentizační zařízení navržené pro práci se stovkami služeb, pro bezpečné přihlášení. Často je mnohem pohodlnější než softwarové dvoufaktorové ověřování, protože není třeba zadávat bezpečnostní kód – stačí jej připojit a klepnutím autentizovat. YubiKey 5Ci je vybaven portem Lightning na jednom konci a portem USB-C na druhém konci, takže pracuje s nejnovějšími zařízeními iOS a macOS, s výjimkou iPadu Pro, protože není v současné době kompatibilní se stranou, kde je USB-C port.

YubiKey pracuje také s prohlížečem Brave pro iOS, který ověřuje přihlášení z webů, jako jsou Twitter, Login.gov, GitHub, Bitbucket, 1Password a další.

Například v aplikaci 1Password můžete nastavit dvoufaktorovou autentizaci pomocí YubiKey a přidat další vrstvu ochrany pro váš účet. To bude vyžadovat vaše hlavní heslo i  YubiKey k odemknutí vašich hesel. Aplikace vás vyzve k připojení YubiKey a potvrďte stisknutím postranního tlačítka.

YubiKey 5Ci v současné době nefungují s jinými aplikacemi nebo prohlížeči, protože vývojáři budou muset nejprve aktualizovat své aplikace. Yubico říká, že spolupracuje s ostatními vývojáři prostřednictvím svého vývojářského programu Yubico. USB-C strana YubiKey pracuje s Windows a Mac a je kompatibilní s desítkami webových stránek a služeb, se seznamem dostupným na webových stránkách Yubico.

YubiKey 5Ci si můžete od dnešního dne koupit na webové stránce společnosti za 70 dolarů.