3D maska ​​- nebo dokonce obyčejná fotografie obličeje – dokázala oklamat údajně bezpečné systémy rozpoznávání obličeje používané pro platby a nástup do letadla, ale nebyla schopna oklamat Face ID.



Test byl provedený společností Kneron na místech, kde bylo potřeba ověření pomocí systému rozpoznávání obličeje pro umožnění platby nebo přístupu. Například v obchodech v Asii – kde je technologie rozpoznávání obličeje pokročilejší – použil Kneron vysoce kvalitní 3D masky k oklamání platebních systémů AliPay a WeChat, aby nakupoval. Tyto systémy, které se podobají těm, které jsou vidět na letištích, používají k ověření identity uživatele obličej osoby. Teoreticky by takové masky umožnily podvodníkům používat obličej jiné osoby. Na samoobslužném terminálu na letišti Schiphol, největším nizozemském letišti, se povedlo systém oklamat pouze fotografií na obrazovce telefonu.

Kneron také říká, že byl schopen získat přístup tímto způsobem k železničním stanicím v Číně. Tvorba masek je nákladná a časově náročná, takže je nepravděpodobné, že by to byl problém pro obyčejného člověka, ale určitě by to mohlo způsobit, že některé veřejné osobnosti budou vystaveni podvodům. To, že pouhá fotografie v telefonu byla schopna oklamat letištní systém je mnohem znepokojivější. Pro uživatele iPhonu však máme dobrou zprávu: ani 3D maska ​​nedokázala oklamat Face ID, a to ani na nejstarším telefonu, který ji používá, iPhone X.