Apple podal žalobu na bývalého vedoucího výroby čipů řady A Gerarda Williamse a obvinil ho z porušení jeho pracovní smlouvy a využívání technologie Apple. Williams zase tvrdí, že Apple nelegálně sledoval jeho textové zprávy.



Williams vedl vývoj čipů řady A, které obsahují iPhony a iPady, je zodpovědný za všechny čipy od čipu A7, který byl poprvé použit v iPhone 5S, až po čip A12X používaný v iPadu Pro. Williams pracoval na tom, aby snížil fyzickou velikost součástky a zlepšil životnost baterie. Vynalezl přinejmenším 60 patentů Apple. Williams opustil Apple v březnu, ačkoli v té době neprozradil své plány. Teprve minulý měsíc jsme se dozvěděli, že spolupracuje s dalšími dvěma bývalými zaměstnanci společnosti Apple na vytvoření nové čipové společnosti Nuvia – a to vedlo k soudnímu sporu.

Soudní žaloba společnosti Apple tvrdí, že Williams zakrýval skutečnost, že se chystal opustit Apple, aby zahájil vlastní podnikání, zatímco stále pracoval v Apple, a čerpal ze své práce zkušenosti k vytvoření jeho nové společnosti. Je důležité, že právníci tvrdili, že se pokusil přilákat zaměstnance od Apple. To vše údajně porušovalo jeho smlouvu. „Bohužel, místo toho, aby využíval technologii, na které pracoval pro Apple, Williams tajně uvažoval, jak by mohl využít příležitosti k využití této technologie,“ uvedl spis.