Ruský prezident Vladimir Putin dnes podepsal nový zákon vyžadující, aby všechny chytré telefony, počítače a chytré televizory prodávané v zemi měli předinstalován ruský software, hlásí agentura Reuters.



Zastánci zákona tvrdí, že to pomůže ruským vývojářům lépe konkurovat zahraničním technologickým společnostem. Zákon byl rovněž předložen jako způsob, jak spotřebitele ušetřit od stahování softwaru po zakoupení nového zařízení. Někteří společnosti již tento zákon kritizovali a říkají, že právní předpisy byly přijaty bez jejich vědomí. Zákon také vyvolal obavy, že Rusko by mohlo použít předinstalované aplikace jako způsob, jak špehovat své občany. Stále není jasné, jak na to budou technologické společnosti reagovat, ačkoli Apple dříve hrozil, že z ruského trhu stáhne svá zařízení.

V reakci na dnešní zprávy o zákoně nejmenovaný zdroj Apple údajně řekl deníku Kommersant: „Zákon přidávat aplikace třetích stran do ekosystému Apple by byl rovnocenný jailbreaku. Představovalo by to bezpečnostní hrozbu a společnost nemůže tolerovat druh rizika.“ Podle The Moscow Times vláda vypracuje seznam softwaru, který budou muset technické společnosti předinstalovat, a seznam zařízení, na která se vztahuje zákon, a očekává se, že budou vedle mobilních telefonů zahrnovat počítače, tablety a chytré televizory.