Apple dnes požádal federální soud, aby pokračoval ve sledování dvou bývalých zaměstnanců z Číny, kteří byli obviněni z krádeže obchodního tajemství, protože má obavy, že by se mohli pokusit uprchnout ze země.



Zhang byl obviněn již v červenci 2018 poté, co se pokusil ukrást data o autonomním vozidle, na kterém Apple pracuje. Předtím pracoval ve výpočetním týmu společnosti Apple, navrhoval a testoval desky plošných spojů pro analýzu dat senzorů v autonomních vozidlech. Zhang měl široký přístup k důvěrným interním databázím a poté, co oznámil své plány opustit Apple a nastoupit do společnost XMotors, bylo zahájeno vyšetřování kvůli podezřelému chování. Těsně před odchodem ukradl Zhang informace, jako prototypy, požadavky na napájení, požadavky na nízké napětí, bateriové systémy a další. Zhang byl nakonec na letišti v červenci 2018 zatčen, pokoušel se odjet do Číny.

Jizhong Chen, další zaměstnanec Apple, byl přistižen při fotografování při práci. Po zahájení vyšetřování bylo zjištěno, že osobní počítač Chena obsahoval tisíce souborů souvisejících s Apple Car, včetně příruček, schémat, fotografií a diagramů. Oba muži byli elektronicky sledováni poté, co byli propuštěni na kauci před zahájením soudního řízení, a nyní se snaží toto sledování ukončit. Jejich advokát uvádí, že muži chtěli jet do Číny navštívit příbuzné, ne aby unikli trestnímu stíhání, a že oba mají silné vazby na Spojené státy. Chen a Zhang čelí trestům odnětí svobody a hrozí jim také vysoká pokuta.