Evropská komise uvedla, že možná bude muset podniknout mnohem přísnější protimonopolní opatření proti technologickým společnostem, protože udílení pokuty nemusí být dostatečný trest.



Antimonopolní regulátoři zvažují přijetí přísnějších opatření, tím, že přinutí, aby společnosti udělali více pro zajištění stejných podmínek všem, což by mohlo ovlivnit Facebook, Amazon, Apple a Google. Tyto čtyři americké technologické společnosti jsou v současné době obviněni z antimonopolního chování. Komise nařídila těmto společnostem, aby tyto praktiky ukončili, to ovšem nemusí stačit. „Na rychle se rozvíjejících trzích existuje riziko, že zavedení změn bude trvat příliš dlouho a bude obtížné sledovat, zda tak opravdu učinili.“ Jak jsme již dříve naznačili, společnost Apple v Evropě i ve Spojených státech čelí několika sporům ohledně antimonopolního chování.

Apple je obviněn ze zneužívání svého dominantního postavení na trhu. Neexistuje žádný způsob, jak prodávat aplikace pro iOS zákazníkům než prostřednictvím App Store, kde si společnost bere procenta z prodejů aplikací i nákupů v aplikacích. Kromě toho je Apple obviněn z propagace svých vlastních aplikací před aplikacemi ostatních vývojářů. Google je obviněn z toho, že svým vlastním produktům poskytuje výhodu oproti výrobkům třetích stran, zatímco Facebook je pod dohledem, jak kvůli svému dominantnímu postavení, tak v otázkách ochrany soukromí. Americký kongres dokonce zašel tak daleko, že požadoval přístup k některým e-mailům Tima Cooka, aby mohl provést vlastní vyšetřování.