Před několika lety společnost Apple představila funkci „Night Shift“ a letos v iOS 13 představila tmavý režim. Tyto funkce jsou navrženy tak, aby měnily barvy displeje do teplejší oblasti na základě denní doby.



Nový výzkum však naznačuje, že funkce nemusí být tak účinné, jak se původně myslelo. Podle nového výzkumu z University of Manchester by funkce jako Night Shift mohly udělat přesný opak toho, co mají dělat. Představa jak by měla funkce fungovat je, že posunutí barev do teplejší oblasti barevného světla pomáhá tělu připravit se na spánek. Tento výzkum říká, že je možné, že tyto funkce skutečně pletou tělesné hodiny více, než jim pomáhají.

Studie říká, že úroveň jasu je důležitější než barvy. Studii provedl Dr. Tim Brown na myších a říká, že existuje dobrý důvod se domnívat, že se to týká i lidí. Brown použil speciálně navržené osvětlení, které vědcům umožnilo upravit barvu bez změny jasu. Výzkum ukázal, že modré barvy způsobují slabší účinky než rovnoměrně jasně žluté barvy. Studie, jako je tato, by měly být brány s rezervou a v mnoha případech mohou účinky modrého světla a jasu být velmi odlišné u každého člověka.