Začátkem tohoto týdne výzkumník bezpečnosti Brian Krebs zjistil, že nové iPhony přistupují k polohovým údajům, i když jsou všechny aplikace a systémové služby nastaveny tak, aby data nevyužívaly.



Krebs napsal Apple, že našel možnou chybu v ochraně soukromí, ale společnost mu odpověděla, že nemusí mít žádné obavy a že iPhone pracuje přesně tak, jak by měl. „Očekává se, že se ikona pro využití polohových údajů zobrazí na stavovém řádku, když je služba povolena. Tato ikona se však také zobrazuje pro systémové služby, které nelze v Nastavení vypnout,“ řekl Apple. Krebs dospěl k závěru, že Apple má určité systémové služby, které kontrolují polohu bez ohledu na to, zda jste využití polohy zakázali pro aplikace a systémové služby. Společnost Apple dnes poskytla prohlášení TechCrunch a vysvětlila, že nové ‌iPhony‌, které mají ultraširokopásmový čip U1, používají údaje o poloze, aby se ujistily, že nejsou v omezených oblastech.

Jak vysvětluje společnost Apple, v některých oblastech není ultraširokopásmová technologie povolena kvůli mezinárodním předpisům, takže se ‌iPhone‌ musí ujistit, že v těchto lokalitách není. Ultra širokopásmová technologie je standardní technologie a podléhá mezinárodním regulačním požadavkům, které vyžadují, aby byla v určitých místech vypnuta. Systém iOS používá služby určování polohy k určení, zda je ‌iPhone‌ v těchto místech, aby zakázal ultra širokopásmové připojení a dodržoval předpisy. Správa dodržování ultra širokopásmového připojení a její použití lokalizačních údajů se provádí výhradně na zařízení a Apple neshromažďuje údaje o poloze uživatele.