Společnost Elcomsoft, která prodává nástroje orgánům činným v trestním řízení pro přístup k uzamčeným iPhonům, říká, že nyní je schopna získat některá data ze zařízení, která používají jakoukoli verzi systému od iOS 12,0 do iOS 13,3.



Nástroje spoléhají na zranitelnost, díky které byl vytvořen jailbreak Checkra1n. Společnost Elcomsoft říká, že nástroj funguje, i když je iPhone ve stavu BFU. BFU je zkratka pro „Before First Unlock“ (Před prvním odemknutím). Zařízení ve stavu BFU jsou iPhony, které byly vypnuty nebo restartovány a nebyly poté odemknuty ani jednou zadáním správného přístupového kódu. Obsah zůstává bezpečně šifrován až do okamžiku, kdy uživatel zadá přístupový kód. Přístupový kód vyžaduje Secure Enclave k vytvoření šifrovacího klíče, který se zase používá k dešifrování souborů.

Elcomsoft zjistil, že některá data jsou přístupná i v této fázi. Některé položky v aplikaci Klíčenka obsahující ověřovací přihlašovací údaje pro e-mailové účty a několik ověřovacích údajů jsou k dispozici i před prvním odemknutím, aby umožnily správné spuštění iPhonu před tím, než uživatel zadá přístupový kód. Spuštění nástroje společnosti Elcomsoft vyžaduje instalaci jailbreaku, ale to lze provést i na uzamčených iPhonech a iPadech. Elcomsoft prodává řadu různých nástrojů orgánům činným v trestním řízení.