Společnost Apple v roce 2018 představila robota Daisy jako způsob, jak efektivně získat zpět cenné materiály z iPhonu. Společnost také usiluje o splnění svého slibu vyrábět všechny produkty z recyklovaných materiálů.



V novém rozhovoru s agenturou Reuters nabídla viceprezidentka společnosti Apple pro životní prostředí, politiku a sociální iniciativu Lisa Jackson jak si Apple v tomto cílu vede. V současné době se Daisy zaměřuje na demontáž iPhonu a podle Lisy Jackson to byla skvělá volba. Vzhledem k popularitě a velkému prodeji iPhonů může Daisy zrecyklovat více materiálů, než z ostatních produktů. Komponenty se poté odešlou do recyklačních zařízení pro extrakci a rafinaci nerostů.

Daisy dokáže rozebrat 200 iPhonů za hodinu. Apple zvažuje sdílení technologie Daisy s dalšími společnostmi a průmysly, včetně výrobců automobilů. Nezáleží na tom, zda k tomu dojde, ale je to zajímavý návrh, který by mohl pomoci zdůraznit zaměření společnosti Apple na recyklovatelnost. Kromě toho chce Apple vyrábět všechny nové produkty z recyklovaných materiálů. To je cíl, který přichází s několika výzvami, a Apple přiznal, že neví úplně, jak úspěšně to dokončí.