24. ledna 1984 představil Steve Jobs první počítač Macintosh na výročním zasedání akcionářů společnosti Apple v kalifornském Cupertinu. Macintosh byl vybavený 9palcovým černobílým displejem, 8MHz procesorem Motorola 68000 a 128 kB RAM.



Tento ikonický stroj vážil neuvěřitelných 17 liber. V době, kdy byl představen, byl považován za poslední šanci Apple překonat dominanci společnosti IBM a zůstat hlavním hráčem na trhu osobních počítačů.

Jobs vytáhl Macintosh z brašny, zapnul jej a zobrazoval zprávu: „Ahoj, já jsem Macintosh. Určitě je skvělé dostat se z té tašky.“

Navzdory vysoké ceně v té době, která se rovnala přibližně 6 000 dolarů dnes, se Macintosh prodával velmi dobře. Prodalo se 70 000 kusů do května 1984. Také reklama Super Bowl, do které Apple investoval a vydal ji několik dnů před Macintoshem, možná pomohla posílit prodej.

Apple poté představil Macintosh II, Macintosh Classic, PowerBook, Power Macintosh, iMac G3, iBook atd. Dnes Apple nabízí MacBook Air, MacBook Pro, ‌iMac‌, iMac Pro, Mac mini a Mac Pro. Dnes je Apple jedním z předních prodejců počítačů na světě a v roce 2019 prodal odhadem 18 milionů Maců. Tehdejší konkurent Apple svou technologii prodal společnosti Lenovo na začátku roku 2000.