Objevily se nové otázky týkající se nejnovějšího požadavku FBI umožnit přístup k iPhonu donucovacím orgánům. Forbes objevil příkaz, který silně naznačuje, že federální agenti již mají nástroje, díky kterým mají přístup k datům iPhonu.



Zpráva říká, že vyšetřovatelé FBI v Ohiu nedávno použili hardware GrayKey k odemknutí  iPhone 11 Pro Max. ‌iPhone‌ patřil Ali Kochovi, který byl obviněn z toho, že pomáhal svému odsouzenému bratrovi uprchnout ze země tím, že mu poskytl své vlastní doklady a lhal policii. Nyní čeká na odsouzení. Kochův právník potvrdil Forbes, že ‌iPhone‌ byl zamčen přístupovým kódem, když se dostal do rukou FBI, a že kód nebyl nikdy prozrazen donucovacím orgánům, ani žalovaný nebyl nucen použít Face ID. Společnost s názvem Grayshift vytvořila GrayKey, přenosný šedý box, který byl dříve používán donucovacími orgány k rozluštění přístupového kódu iPhonu. Úplné podrobnosti o tom, jak funguje, nejsou známy, i když Apple neustále pracuje na opravě druhů exploitů používaných těmito zařízeními.

Forbes již dříve zveřejnil brožuru GrayKey, která ukazuje, že funguje na starších zařízeních, a dva iPhony, které získala FBI v posledním případě, jsou ‌iPhone‌ 5 a ‌iPhone‌ 7, což silně naznačuje, že vyšetřovatelé jsou schopni je odemknout. Úředníci ministerstva spravedlnosti tvrdí, že potřebují přístup do iPhonu, aby mohli zkontrolovat zprávy ze šifrovaných aplikací, jako je Signal nebo WhatsApp, aby zjistili, zda střelec diskutoval o svých plánech nebo měl komplice. Apple říká, že již poskytl úředníkům činným v trestním řízení informace z účtu iCloud.