Po instalaci macOS Catalina můžete být překvapeni, když na ploše vašeho Macu objevíte složku Přemístěné položky, která tam dříve nebyla. V dnešním článku si ukážeme, co s touto složkou můžete udělat a co obsahuje.



Přemístěné položky jsou starší soubory a data z předchozích verzí macOS, o kterých si systém není jistý, co s nimi udělat. macOS Catalina je první verze, která si osvojila relativně nový systém Apple File System (APFS), který je optimalizován pro úložiště používané v nedávno vydaných počítačů Mac. Kromě zavedení řady dalších nových technických funkcí používá disk APFS prostorový „kontejner“, který může pojmout více zabezpečených „svazků“ nebo souborových systémů. Po aktualizaci je macOS Catalina nainstalována na vyhrazeném svazku pro čtení, který se nazývá „Macintosh HD“, zatímco vaše soubory a data jsou uloženy samostatně v jiném svazku s názvem „Macintosh HD – Data“. Myšlenka tohoto nastavení je, že pomáhá zabránit náhodnému přepsání důležitých souborů operačního systému, protože uživatel již nemůže měnit data ani ukládat soubory na svazek který je určen jen pro čtení.

V praxi by si průměrný uživatel po rozdělení neměl všimnout žádného rozdílu, protože oba svazky se ve Finderu zobrazují jako jeden svazek HD Macintosh (a když chcete, můžete je zobrazit samostatně v nástroji Disková utilita). Při vytváření dvou samostatných svazků během procesu aktualizace Mac zkontroluje soubory a data na pevném disku a také zkontroluje, zda jsou platné, autorizované a na správném místě. Všechny soubory a data, která nemohla být uložena na Macintosh HD – svazek dat ve složce ekvivalentní jejich původnímu umístění, jsou umístěny do složky Přemístěné položky. Tato složka obsahuje také dokument PDF s podrobnostmi o těchto souborech. Mezi spoustu dalších věcí, které nemusíte rozeznat, může složka zahrnovat konfigurační soubory, které jste upravili vy, jiný uživatel nebo aplikace. Bez ohledu na to jsou tyto úpravy nekompatibilní s ‌macOS Catalina‌ a jsou považovány za nadbytečné, pokud jde o systém.

Mohu smazat složku Přemístěné položky?

Složka Přemístěné položky, kterou vidíte na ploše, je pouze zástupce, kterou lze bezpečně odstranit. Je zcela na vás, zda ji odstraníte nebo ne. Odstranění obsahu by mělo být bezpečné, pokud jde o operační systém vašeho Macu. Pokud máte nějaké aplikace třetích stran, které od aktualizace nefungují, může tato složka také obsahovat data, která s nimi souvisí. Pokud rozpoznáte vlastní konfigurační soubory ve složce Přesunuté položky, můžete je chtít ponechat pro další použití v případě, že je budete chtít znovu vytvořit později.