Podle nového výzkumu by se prodej smartphonů v Číně mohl v prvním čtvrtletí 2020 snížit až o 50 procent v důsledku dopadu koronaviru na maloobchodní a výrobní odvětví.



Výzkumná firma Canalys v rozhovoru pro agenturu Reuters uvedla, že uzavření továren a maloobchodních prodejen společností Apple a dalších technologických společností nejen zasáhne prodej smartphonů, ale ovlivní také vydání nových produktů. „Plánované vydání nových produktů bude zrušeno nebo zpožděno, protože v Číně nejsou povoleny velké veřejné akce,“ uvedli vědci z Canalys. „Prodejcům bude nějakou dobu trvat, než změní své plány na vydání nových produktů.“ Apple vydá nový iPhone s podporou 5G pravděpodobně v září jako obvykle, ale očekává se, že představí „iPhone SE 2“.

Společnost Apple na začátku února uzavřela všechny své firemní kanceláře, obchody a kontaktní centra v Číně kvůli koronaviru. Již bylo zveřejněno několik zpráv, které naznačují, že uzavření továren budou mít dopad na výrobu zařízení Apple a v blízké budoucnosti bychom mohli vidět ubývající zásoby zařízení a prodloužení dodacích lhůt. Zpoždění mohou také ovlivnit ‌iPhone‌ SE 2, který má společnost Apple představit již v březnu. Analytik Ming-Chi Kuo minulý týden snížil svou prognózu pro prodej iPhone o 10 procent na 36 až 40 milionů.